© Mezopotamya TV 2023

BİRTEK-SEN’e milyonluk ceza

Şanlıurfa’da sendikal hakları için iş bırakma eylemi yapan Özak Tekstil işçilerinin tercih ettiği BİRTEK-SEN’e Çalışma Bakanlığı 1 buçuk milyon TL ceza kesti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN), Özak Tekstil’de çalışan işçileri Öz İplik-İş’ten istifaya zorladığı gerekçesiyle 1,5 milyon TL’lik idari para cezası verdi. Karara itiraza hazırlanan BİRTEK-SEN, işçilerin anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduğunu, Bakanlığın gerekçe gösterdiği baskıyı kanıtlamakla yükümlü olduğunu söyledi. Bakanlığın kararını değerlendiren Dr. Murat Özveri meslek hayatı boyunca bir sendikaya böyle bir yaptırım uygulandığına şahit olmadığını belirterek “Bakanlık bu kararla BİRTEK-SEN’i terbiyeye kalkışmıştır, zorla istifa durumlarını kanıtlamak zorundadır” dedi.

DİSK, Hak-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ise işveren söz konusu olunca verilmeyen kararların bir sendikaya karşı verilmesini kınadıklarını söyleyerek kararı antidemokratik bir uygulama olarak nitelendirdi.

Şanlıurfa, Malatya ve İstanbul’da faaliyet gösteren eski adıyla Özak Tekstil yeni adıyla Kübrateks’in Urfa’daki fabrikasında çalışan işçiler, yaşadıkları sorunların çözülmesini talep ederken üyesi oldukları Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’i yanlarında göremeyince BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başladı. Özak Tekstil işçileri, BİRTEK-SEN üyesi bir işçinin işten atılması üzerine, arkadaşlarının geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle Kasım 2023’te direniş başlatmış, tüm ülkenin gündemine giren bu direniş 80 gün sürmüştü.

Konu ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen şunları dile getirdi:

Sendika seçme hakkını kullanmak isteyen ve hakları için direnen Özak işçilerine yaşatılan zulüm yetmedi. Baskıyla, yasaklarla, göz altılarla sendikamızın ve Özak işçilerinin mücadelesini sindiremediler; Şimdi de sendikamızı mali olarak çökertmek için çalışma bakanlığı skandal bir kararla sendikamıza 1.5 milyon TL idari para cezası kesti. Patronların ve iktidarın ucuz iş gücü ve köle kampı haline getirmek istediği Urfa ve bölge illerinde bu kölelik düzenine karşı çıkmanın, bölgeyi Türkiye’nin Bangladeş’i haline getirme projesine karşı çıkmanın cezasıdır bu.

Bu saldırı, yalnız BİRTEK-SEN’e değil, kölelik koşullarına itiraz eden bütün emekçilere ve onları temsil eden bütün sendikalara yöneliktir. Bakanlığın sendikamıza kestiği bu ceza, eğer işçilerin ve diğer sendikaların güçlü bir itirazı, ortak ve örgütlü  bir tepkisiyle yanıtlanmazsa, iktidar ve patron yandaşı olmayan bütün sendikalara karşı benzer uygulamaların önünü açacak bir karardır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER