© Mezopotamya TV 2023

Urfa’da yıkılacağı söylenen pasajın hasar durumu değiştirildi

Şanlıurfa’da elektronik ürünlerin satıldığı ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ilk olarak orta hasarlı raporu verilerek mühürlenen Kapaklı Pasajı’nın hasar durumu değiştirildi.

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden dolayı Şanlıurfa’da 180 insan hayatını kaybederken, binlerce bina çeşitli derecelerde hasar aldı. Ağır hasarlı binaların yıkım işlemleri devam ederken kentte en çok tartışılan binaların başında Kapaklı Pasajı geliyor.

Deprem sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerince yapılan hasar tespit çalışmaları sonrası orta düzeyde hasar aldığı tespit edilen pasaj mühürlendi. Pasajla ilgili yıkım kararı alındığı iddiaları esnafı ayaklandırdı. Pasaj önünde toplanan esnaf, bu karara tepki gösterdi. Ancak çok geçmeden böyle kararın henüz alınmadığı anlaşıldı. Yapılan detaylı inceleme sonrası nihai kararın verileceği açıklandı.

Depremden önce kolon kesilmişti

Kentte sık sık tartışma konusu olan pasajda, 2019 yılında da kolon kesme iddialarıyla gündeme gelmişti. O dönem kolon kestiği iddiasıyla Eyyübiye Belediyesi tarafından bir esnafa 10 bin 355  lira para cezası verildi ve kesildiği belirtilen kolonda güçlendirme işlemi yapıldı.

Pasajdaki durum hasar tespit raporlarına da yansıdı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, deprem sonrası Kapaklı Pasajında yapılan incelemelerde, 2019 yılında kesilen kolon dahil olmak üzere bina içerisindeki durum raporlara yansıdı. Bakanlıktan edindiğimiz görsellerde, kesilen kolonun yerine yerleştirilen demir kolon ve bina içerisindeki hasar durumu net olarak görülebiliyor.

“Hasar durumunun değiştirilmesi yeni bir faciaya davetiye çıkarabilir”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Temsilciği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Dilek, pasajın siyasi baskılarla açılmak istendiğini savundu. “Kapaklı Pasajı’nın sağında ve solunda yer alan diğer iş merkezlerinin tapusu ve ruhsatı bulunmuyor” diyen Dilek, şöyle devam etti:

“Pasajın kendisi ile ilgili olarak görüştüğümüz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin hasar durumunun orta hasarlıdan az hasarlıya çevrildiğini öğrendik. Bu değişim henüz bakanlık sistemlerine yansıtılmadı. Kent genelinde depremde gördük ki, uygun yapılmayan ve sonradan yapılar üzerinde yapılan değişimler can alıyor. Yüzlerce kişinin çalıştığı ve binlerce kişinin gün içerisinde girip çıktığı bu pasaj tekrar açılırsa yeni bir faciaya davetiye çıkarabilir. İnsanlarımızın bu tür hatalardan zarar görmemesi için alınan bu karardan acil olarak dönülmelidir.”

Esnaftan başkanlara teşekkür pankartı

Bu arada tartışmaların odağındaki Kapaklı Pasajına esnaf tarafından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’a “Hizmetlerinden dolayı teşekkür ederiz” yazılı bir pankart asılması da dikkat çekti.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER